Дом на острове в Греции





Дом VNC (VNC House) в Греции от deca ARCHITECTURE.

Этот одноэтажный дом из известняка с ребристой крышей построен недавно на краю утёса на греческом острове Милос.

Дом предназначен для отдыха и находится на пустынном каменистом участке недалеко от оливкового сада с 550-ю деревьями и каменного подземного гостевого дома. Естественная красота участка является самоценным и наиболее важным контекстуальным элементом и авторы не стали «приручать» пейзаж, а постарались сделать дом его естественной частью.

В центре дома находится гостиная, в четырёх крыльях — две спальни, кухня и столовая. Такая образует несколько закрытых террас с обратной стороны берега и просторную площадку с бассейном у края утёса.

По теме: Каменный дом-терраса

Название: Дом VNC (VNC House)
Расположение: остров Милос, Греция
Архитектура: deca ARCHITECTURE
Строительство: 2012
Общая площадь: 400 м2
Фото: Stale Eriksen
Источник: Dezeen

В этом проекте интересно: уникальный живописный участок на берегу моря, одноэтажная планировка, закрытые таррасы, .

[spoiler]The site is a large parcel of land on the southern coast of the island of Milos, Greece. We were invited to design a small vacation home, but instead we interpreted the project as a challenge of designing both a house and a landscape. The main house is the place where the raw qualities of the site are felt. The panorama opens to an undisturbed horizon and to a ragged coastline of chalk-like rock. These geological formations slope downwards and become steep cliffs as they reach the sea.

The building makes no allusion to a vernacular past but to the primitive forms which exist on site. The volume’s extremities slope in different gradients following the inclination of the rocky outcrops and the direction of the views. The entire volume itself is shaped by the stacking, coursing and stepping of long limestone blocks. This limestone shell provides thermal protection and, like the cliffs, ages naturally over long periods of time.

An orchard of 550 olive trees was planted along with grape vines, vegetables and aromatic herbs. The vegetation is protected from wild goats with a winding stone wall of over 700 meters in length. As the topography slopes downwards towards the sea, the stone wall increases in height to reveal the facade of a guest house which is otherwise hidden from view by the olive field above it.

The field is only interrupted by an incision in the ground, creating a small public space that can be transformed by sliding panels. The glass panels disappear into the walls to blur the distinction between indoor and outdoor life.[/spoiler]

0 0 vote
Article Rating




Subscribe
Уведомить
guest
4 Комментарий
Inline Feedbacks
View all comments
Евгений
Евгений
7 лет назад

Это наверное домик для греческого садовника, построенный на кредиты евросоюза. А расплачиваться за кредиты планировалось урожаем оливкового сада.

ivanZP
ivanZP
6 лет назад

Интересно с чего крыша сделанна?

Eugen
Eugen
6 лет назад
Reply to  Igors

Всё литой бетон без лишних фантазий.