Дом на склоне в Германии





Дом Вайнберг (Haus Am Weinberg) в Германии от UNStudio.

Этот дом с динамичной формой построен на пологом склоне в окружении виноградников с видом на городской пейзаж внизу.

Внутреннее пространство и внешний вид определяются одним жестом — «поворотом». Этот приём разворачивает элементы фасадов и интерьера, направляет и организует основные потоки внутри дома. Направление каждой кривой определяется множеством диагональных движений, каждый жест снаружи отражается внутри дома.

У дома открытая, живая планировка. Большие стеклянные плоскости открывают виды в разные стороны, а также связывают внутреннее пространство с окружающим ландшафтом. Клиент является заядлым охотником, поэтому одна комната посвящена «музыке, мужскому веселью и охоте».

Название: Дом Вайнберг (Haus Am Weinberg)
Расположение: Штутгарт, Германия
Архитектура: UNStudio
Проектирование и строительство: 2008-2011
Площадь участка: 1280 м2
Фото: Iwan Baan
Источник: Dezeen

В этом проекте интересно: необычная динамичная , которая находит своё отражение во внутреннем пространстве, открытая планировка, много стекла на фасадах, живописное окружение, панорамные виды.

[spoiler]HAUS AM WEINBERG
Stuttgart, Germany, 2008-2011

The location of the Haus am Weinberg affords pastoral views of the stepped terraces of an ancient hillside vineyard on one side and cityscape vistas on the other. The volume and roofline of the Haus am Weinberg react and respond directly to the sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house.

The inner circulation, organisation of the views and the programme distribution of the house are determined by a single gesture, ‘the twist’. This central element supports the main staircase as it guides and organises the main flows through the house. The direction of each curve is determined by a set of diagonal movements. Whilst the programme distribution follows the path of the sun, each evolution in the twist leads to moments in which views to the outside become an integral experience of the interior.

A double-height, glazed corner — which houses the dining area — opens up to extensive views towards the North-West and frames the vineyard hill which forms the backdrop to the house. Views from the living room are extended by means of a fully glazed corner affording open vistas toward the nearby parklands to the South-West. Further views from the twist are encountered on the second level, where the master sleeping and wellness areas are located.

The interior of the Haus am Weinberg is arranged into spaces of varying atmospheres and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach deep into the house. The materialisation of the interior of the house further accentuates the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone.[/spoiler]

0 0 vote
Article Rating




Subscribe
Уведомить
guest
2 Комментарий
Inline Feedbacks
View all comments
makso72
makso72
7 лет назад

ну что сказать — здорово!

Ольга
7 лет назад

Конечно, дом красив, более всего впечатлила извивающаяся лестница. Наверное, в то время, когда цветет виноград, дом снаружи выглядит очень красиво.