Дом с садом в Японии





Дом Маки (Machi House) в Японии от UID Architects.

Старый городской дом в Фукуяме был полностью перестроен и превращён в светлое, современное жилище для семьи с двумя детьми.

Архитекторы не стали открывать дом по фасадам, а, напротив, максимально закрыли его от уличного шума, развернув вовнутрь. Центром стал двусветный сад, обеспечивающий естественное освещение и вентиляцию в гостиной, кухне и детской комнате.

Дополнительный свет поступает вовнутрь через верхнее линейное остекление, ставшее возможным из-за устройства разновысоких помещений наверху.

Название: Дом Маки (Machi House)
Расположение: Фукуяма, Япония
Архитектура: UID Architects
Строительство: 2011
Площадь участка: 95,47 м2
Общая площадь: 138,23 м2
Фото: Hiroshi Ueda
Источник: Dezeen

В этом проекте интересно: эффектное внутреннее пространство, внутренний сад, верхнее освещение.

[spoiler]This is a reconstruction of a house in the centre of the city. The site has 5 meters for lateral directions, and 18 meters for longitudinal one. This is a north-south site formed like machiya. The family is consisted of two children and their parents.

The feature of this site is surrounded by buildings on east and west side, and faced on the south road; there is a 30-meter-high car park building. This shuts out the sunlight. Since the site has many conditions, we thought that it would be comfortable space that we can feel basic elements such as sunlight and wind, and that we succeed to a form which nagaya have had.

As regards to the plan, we put every rooms along with the inner garden that contains the element coathouse has. Thanks to the shape of the section like ?, every room that run from north to south can get homogeneous sunlight and wind. The element of the exterior of a building from inner garden make a room give space like exterior, and depth, so we can feel a vague condition.

The house takes in building-wind possibly from first floor, and go by through the inner garden. Which the leaves are trembling in the breeze, visualize wind, sound and sunlight. That helps making a space as if we were in the forest despite in the city.

Thanks to the hanging wall run from west to east and ceiling height, every rooms is connected as one room providing each territory, and frame construction, the house takes in many elements of exterior from free section.

As we renewed the garden of nagaya that built before, as we make people be aware of the sense of scale that nagaya has. We thought that will be only point that can connect past to present.[/spoiler]

0 0 vote
Рейтинг статьи




Subscribe
Уведомить
guest
1 Комментарий
Inline Feedbacks
View all comments
Екатерина
Екатерина
8 лет назад

Интересно сделано!