Дом у дороги в Сингапуре





Дом Армадилла (Armadilla House) в Сингапуре от Formwerkz Architects.

Этот необычный дом построен на узком бросовом участке вдоль дороги и виадука и может служить наглядным примером классной работы архитекторов, сумевших на неприспособленном для этого месте создать красивый и удобный дом, да ещё и многократно повысить стоимость самого участка.

Кроме шума участок обременён западной ориентацией, а также глухой стеной с востока, где находится соседний участок.

Основным приёмом стала защита дома по всей длине эффектными экранами-щитами, выполненными со сдвижкой и делающими дом похожим на броненосца.

Со стороны дороги дом дополнительно защищён двумя линиями садов, сделанных на разном уровне. Само внутреннее пространство, следуя форме, получилось очень живым, светлым и хорошо вентилируемым. Ещё один сад находится на самом верху, на террасе, также защищённой от шума и солнца.

Название: Дом Армадилла (Armadilla House)
Расположение: Сингапур
Архитектура: Formwerkz Architects
Фото: Jeremy San
Источник: Homedsgn

В этом проекте интересно: уникальное решение по защите дома от шума и западного солнца, множество двориков и террас, хорошее внутреннее освещение и проветривание, необычная .

[spoiler]Singapore-based studio Formwerkz Architects has recently completed the Armadilla House, a three-story contemporary home in Singapore flanked on its long western face by a highway viaduct!

The 2-1/2 storey corner terrace house in Singapore, is flanked on its long western face by a Category 3 road with a traffic crossing and a highway viaduct. The site is polluted with noise arising out of the on-coming traffic at 2 different speeds and its accompanying privacy issues due to its close proximity to the main thoroughfares. The site tapers from the front to the back, with its longest face exposed to the heat of the western sun and the front facing an road intersection.The client wanted a house that can adapt to the expanding needs of a multi-generation family and called for a sustainable design that can mediate the extremely unfavorable site condition while minimizing its energy demand from air-conditioning.

The overarching, environmental need to combat the traffic noise and western sun without resorting to a fully air-conditioned and walled-in design became the driving force of the concept. A key strategy was to create a huge basement to locate the main living space, the master en-suite and part of the garden below grade. The basement is a natural shadow zone in relation to the sound path of the adjacent traffic. It is possible to open to the environment with the most minimum noise impact. Shielded from the western sun, it is also the most shaded and coolest part of the house.

Above ground, we envisioned the house to be an armadillo where the skin of the building along the western face is designed to be impervious to the harsh environment. The use of glazing along this face is limited to a narrow horizontal band, a metre above grade, sufficiently shaded by the garden and boundary walls.
On the upper floors, indirect daylight penetrates the interior space through the full height glazing on the southern face of the segmented volumes. Mechanical Fans are installed on the rooftop to induced a stack effect, drawing air from the basement to the upper floors via the the double volume in the basement and the open raiser stairs that connects the upper floors.[/spoiler]

0 0 vote
Рейтинг статьи




Subscribe
Уведомить
guest
1 Комментарий
Inline Feedbacks
View all comments
Ольга
8 лет назад

Очень впечатлила продуманность конструкции. Особенно решение с глухими стенами, которые закрыли дом не только от обзора со стороны дороги, но и от шума от нее же.